top of page
Zoeken

Opladen van je elektrische auto in het buitenland: Hier moet je op letten

  • Foto van schrijver: Alexandre Facon
    Alexandre Facon
  • 13 aug 2024
  • 3 minuten om te lezen

In Nederland verloopt het opladen van een elektrische auto doorgaans probleemloos. Je bent meestal bekend met de verschillende aanbieders en weet wat je bij de laadpalen moet betalen. In het buitenland is dat echter niet altijd even duidelijk, en kan het voorkomen dat je achteraf voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Wat zijn de aandachtspunten wanneer je je auto in het buitenland oplaadt?


In Nederland worden bij openbare laadpalen langs de (snel)wegen de kosten meestal per kilowattuur berekend, en heb je vaak een goed beeld van wat je daarvoor betaalt. Maar als je met een elektrische auto op vakantie gaat naar het buitenland, is het belangrijk om extra alert te zijn op waar en hoe lang je je auto oplaadt.


1. Hoge kosten voor opladen

De ANWB waarschuwt vakantiegangers om alert te zijn bij het opladen van hun auto in het buitenland. In tegenstelling tot het tanken van benzine of diesel, waarbij de prijs direct zichtbaar is, is dit bij elektrische laadpalen niet altijd het geval. In veel landen zijn de kosten voor opladen vaak hoger dan in Nederland, en door bepaalde trucjes kunnen vakantiegangers soms aanzienlijk meer betalen dan lokale gebruikers.


Uit cijfers van de ANWB blijkt dat in de afgelopen maanden tientallen klanten rekeningen van 100 euro of meer hebben ontvangen voor het opladen van hun elektrische auto. Maar hoe komt het dat nietsvermoedende vakantiegangers deze hogere tarieven betalen?


2. Blokkeertarieven

Een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, ook in Nederland, maar vooral in het buitenland, is het zogenaamde blokkeertarief. Dit is een tarief dat per minuut wordt berekend voor de tijd dat jouw auto aan de laadpaal staat, zelfs nadat de batterij volledig is opgeladen. Dit bedrag varieert per aanbieder, maar kan oplopen tot 30 cent per minuut. Dit komt dus bovenop de kosten per kilowattuur.


Als je je auto bijvoorbeeld 's nachts aan de laadpaal laat staan terwijl je in een hotel of op een camping overnacht, blijft het blokkeertarief doorlopen, zelfs als de auto volledig is opgeladen. Je blokkeert immers de laadplek, en daarvoor moet je betalen.


3. Locaties en tarieven

Als toerist heb je vaak geen direct inzicht in de laadkosten, en soms zijn de tarieven alleen in de lokale taal aangegeven. Als je deze taal niet beheerst, loop je het risico op onverwachte extra kosten. Volgens de ANWB staan laadpalen met extra kosten vaak in de buurt van hotels en campings, en vooral in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.


Het is daarom verstandig om extra op te letten wanneer je in de buurt van je verblijfslocatie een laadpaal van een minder bekende aanbieder ziet. Laadpalen kunnen ook op de camping zelf staan, maar voordat je daar je auto oplaadt, is het verstandig om bij de receptie naar de tarieven te informeren, omdat ook deze bijzonder hoog kunnen zijn.


4. Gebruik van laadpas-apps

Volgens de EU-regelgeving moeten de tarieven van laadpalen duidelijk vermeld worden in de app van de laadpas. Het is dus aan te raden om de tarieven in de betreffende app te controleren voordat je begint met opladen. Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen wanneer je de maandelijkse factuur ontvangt.


Daarnaast is het verstandig om altijd je eigen laadpas-app te gebruiken om de tarieven op te zoeken. Je kunt ook algemene laadpaal-apps downloaden via de app stores, die vaak meer en completere informatie geven over de tarieven.


Kortom, door goed voorbereid op reis te gaan en gebruik te maken van de beschikbare technologieƫn, kun je hoge kosten voor het opladen van je elektrische auto in het buitenland voorkomen.



 
 
 

Comments


bottom of page